Gelezen: Eten bestellen op facebook?

Gelezen door Bo Korrel op marketingfacts.nl van 23 mei 2017.

Wij citeren Alice Kaal, social media specialist bij Schuurman schoenen:

Eten bestellen op Facebook: concurrentie voor Thuisbezorgd?

Alice Kaal, Schuurman Schoenen 23 mei 2017

Facebook is het nu stilletjes aan het testen in Amerika, maar het ziet er naar uit dat we binnenkort onze pizza, patat en sushi via Facebook kunnen bestellen. Zou dit een uitkomst zijn voor restaurants om onder de hoge affiliate fee van Thuisbezorgd uit te komen?

Facebook heeft de ambitie om zoveel mogelijk aspecten van het dagelijks leven mogelijk te maken in de app. Zo krijgen bedrijfspagina’s binnenkort een apart tabblad speciaal voor vacatures en kan er geld overgemaakt worden in Messenger. Nu is het online eten bestellen aan de beurt.

Apart tabblad en betalen in Facebook

Een oplettende Facebooker merkte van de week op dat er een nieuw tabblad is bijgekomen: ‘Order Food’. Zodra je daarop klikt, geeft Facebook alle restaurants die eten bezorgen weer bij jou in de buurt. De restaurants moeten wel aangesloten zijn bij de Amerikaanse bestelsites Delivery.com of Slice.

Wanneer je een restaurant hebt gekozen, kan je het hele menu zien en hetgeen je wilt eten aan je winkelmandje toevoegen. Het betalen gebeurt binnen Facebook, maar loopt via een extensie van Delivery.com of Slice.

e oplettende Facebooker Jose Gutierrez bestelde een pizza via Facebook. Screenshots hiervan zijn te vinden in zijn tweet die hierboven staat weergegeven. Hierin valt op dat bij elk restaurant staat aangegeven wat voor een restaurant het is; Italiaans, Amerikaans, enzovoort. En hoe het restaurant is beoordeeld door anderen door middel van sterren

Daarnaast is het hele menu in te zien en heb je de mogelijkheid het eten op te halen of te laten bezorgen. Na de betaling krijg je een bevestigingsmail en vertelt Facebook je hoe laat je pizza wordt bezorgd.

Voor wie is eten bestellen via Facebook gunstig?

Voor restaurants die Thuisbezorgd willen ontwijken zou dit gunstig kunnen zijn. Recent is namelijk gebleken dat restaurants de monopoliepositie van Thuisbezorgd.nl zat zijn en daarom meer kenbaar gaan maken dat het eten ook direct bij het restaurant te bestellen is. Dit scheelt hen natuurlijk per bestelling een percentage.

Wanneer een restaurant namelijk samenwerkt met Thuisbezorgd.nl, moeten zij 12 procent van hun omzet via het platform afstaan aan Thuisbezorgd.nl. Daarnaast mogen de restaurants geen lagere prijzen hanteren op hun eigen website dan de prijs op Thuisbezorgd.nl. Hierdoor valt er niet te concurreren met Thuisbezorgd.nl. Het platform is nou eenmaal populair en wordt super veel gebruikt. Wanneer een restaurant niet bij Thuisbezorgd.nl is aangesloten, denken gebruikers direct dat het restaurant niet bezorgt en wordt er bij een ander restaurant besteld. Hierdoor worden restaurants min of meer gedwongen zich toch bij Thuisbezorgd.nl aan te sluiten en een deel van hun omzet in te leveren.

Toch vermoed ik dat Thuisbezorgd.nl het bestellen via Facebook juist zal gaan faciliteren. Mocht deze test slagen en het wordt populair, dan zal het namelijk betekenen dat de restaurants en Thuisbezorgd.nl nog meer verkoopkanalen en bereik hebben. Dit kan het aantal bestellingen natuurlijk stimuleren.

Mocht Thuisbezorgd.nl bestellen via Facebook niet faciliteren, denk ik dat Facebook een eventueel gevecht met Thuisbezorgd.nl niet snel zal winnen. Thuisbezorgd is onderdeel van ons systeem. Andere bestelplatformen zoals Hungry en Foodora breken ook niet echt door.

Wat denk jij? Is dit een kans voor Thuisbezorgd.nl om meer terrein te winnen? Of juist niet?