eXtropy, Bizagi en RicherdPul Architecten bouwen het huis van de toekomst!

 

bron KineticArchitecture

Een jaar na het overlijden van Chriet Titulaer heeft het ICT bedrijf eXtropy, software leverancier Bizagi en RicherdPul Architecten het plan gelanceerd om het huis van de toekomst naar Apeldoorn te halen. Dit huis van de toekomst is volledig gebaseerd op kunstmatige intelligentie.

 

“Er zijn al veel producten op de markt waarmee bewoners van woningen het huis kunnen besturen. Neem de verlichting die van afstand te besturen is of de verwarming die op een app alvast te verwarmen is. Maar wij willen verder gaan; het huis gaat een relatie aan met de bewoner en reageert op het gedrag”, aldus Guido Willemsen, partner van eXtropy. “Iedere bewonder krijgt een persoonlijke hoofdband. Deze band registreert hersengolven waarmee de voorkeur van de bewoner bepaald wordt. Hiermee is gedrag te voorspellen en de woning kan zich aanpassen om zo een comfortabele leefomgeving te krijgen. Om dit mogelijk te maken wordt het huis voorzien van een intelligent (personal) procesmanagement systeem (iPPMS) dat gebaseerd is op het al langer bestaande HSS0104 platform. Dit systeem leest alle data uit van de personen in het huis en neemt beslissingen zonder dat hier bewoner iets voor hoeft te doen. Deze kunstmatige intelligentie wordt op deze manier een aanvulling op ons dagelijkse leven.”

Richerd Pul is verantwoordelijk voor het ontwerp van het huis: “De woning is gebouwd op een roterend platform dat wordt aangedreven door 4 elektromotoren. Hiermee draait het huis overdag zelf naar het zonlicht toe op basis van het bioritme van de bewoner, zodat de bewoner maximaal blootgesteld wordt aan daglicht. Dit stimuleert het welzijn van de bewoner.  Op het dak bevinden zich zonnepanelen die continu het maximale zonlicht opzoeken. De elektriciteit  die hiermee wordt gegenereerd wordt direct omgezet in waterstof en is weer de energiebron voor de woning. Energieneutraal dus”. Daarnaast wordt het gebouw een eenheid met de bewoner. Door het gedrag in huis vast te leggen en te analyseren wordt de woning een steeds comfortabele plek om te vertoeven.

Bizagi Ltd is de leverancier van de software voor kunstmatige intelligentie. De besturingssoftware leest alle data van de bewoner uit en neemt beslissingen. Hier wordt het belang van de hoofdband duidelijk: niet alleen het bioritme wordt geregistreerd maar ook bijvoorbeeld smaakvoorkeuren worden vastgelegd. Deze data worden ontsloten naar de verschillende partijen waar de bewoner mee te maken heeft zoals producenten van voedingsmiddelen. Zij kunnen hun producten afstemmen op de smaak van de bewoner en passen de samenstelling van de voedingsmiddelen of de keuze van het assortiment aan op de voorkeur. Hiermee krijgt de bewoner van het huis van de toekomst een gebalanceerd voedselpakket. Dit optimaliseert daarbij de verbranding van het voedsel in het lichaam waardoor de ontlasting tot minimum beperkt wordt. “De intelligentie hebben we in onze software kunnen vastleggen”. Dit zegt Arnout Kruijer van Bizagi Benelux. “We baseren onze algoritmes in onze kunstmatige intelligentie module op de resultaten van bevolkingsonderzoeken die prof. Tukay van het universitair medisch centrum van Reichenbach in de afgelopen jaren in Noord-West Europa heeft uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben ons geleerd dat het welzijn van de mens via het registreren van hersengolven is vast te leggen. Door deze patronen in onze Bizagi software te modelleren kunnen we het comfort van de bewoner in zijn leefomgeving maximaliseren”

Het gebouw wordt neergezet op het braakliggende terrein de Kanaalstraat in Apeldoorn. Het zal een van de publiekstrekkers van Apeldoorn worden, zeker omdat de woning als hotelkamer te verhuren is.  Komende zondag is er op kantoor van RicherdPul Architecten een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Onder de aanwezigen wordt een maand lang bewoning in het huis van de toekomst verloot. Aanvang 13:00, Kanaalstraat 200 in Apeldoorn