Same-day delivery: Deze keer zou het zo maar kunnen werken

Vertaald door Maurice Zondag

Het verhaal was zo aantrekkelijk dat zelfs Hollywood er brood in zag. De opkomst en neergang van Kozmo.com belichaamde het dot-com bubble tijdperk. Het in New York gevestigde bedrijf was opgericht met het lumineuze idee van – zelfde dag levering (same-day delivery service)Meer van allerlei artikelen in een aantal van Amerika’s meest dichtbevolkte woongebieden. Dit bleek uiteindelijk een onmogelijke opgave.

Na de oprichting in 1998, wist Kozmo een enorme buzz te creëren en breidde uit van New York naar Chicago, San Francisco, Boston en andere gebieden. Echter, het bedrijf raakte al snel door al het geld heen en in 2001 ging het bedrijf ten onder. Het verhaal werd vastgelegd in de succesvolle documentaire E-Dreams.

De groteske teloorgang van Kozmo is jaren als bewijs gehanteerd dat het concept van ’same-day delivery’ niet haalbaar is. Dit omdat de kosten inherent aan de service in praktijk gewoonweg te hoog zijn. Maar nu, ruim een decennium na de Kozmo mislukking, is ‘same-day delivery’ terug en op een significante manier.

Vlak voor de feestdagen, volgen de grote retailers zoals eBay en Walmart de richting van Amazon door ‘same-day delivery’ aan te bieden in geselecteerde markten, waaronder New York, San Francisco en Seattle. En terwijl vergelijkingen al worden gemaakt tussen deze nieuwe initiatieven en de mislukking van Kozmo, predikt Wharton marketing professor David R. Bell dat deze keer, ‘same-day delivery’ wel eens zou kunnen slagen. De belangrijkere vraag, zo stelt hij, is wat het succes zou kunnen betekenen in de lange termijn voor de rest van de retail industrie.

“Omdat de vaste lasten zo hoog zijn, denk aan de gebouwen voor de logistiek of magazijnen en dergelijke, wordt het pas duidelijk dat wanneer je eenmaal deze weg ingeslagen bent, het óf een succes óf een grote mislukking zal zijn, “ aldus Bell. “Gegeven de goed gestructureerde organisatie van Amazon bijvoorbeeld, denk ik dat zij het wel eens voor elkaar kunnen krijgen.”

Op zijn minst zullen Amazon, Walmart en eBay profiteren van de lessen van de Kozmo mislukking. Specifiek waar het aan komt op ‘same-day delivery’ en waar volume essentieel is. “Het was een combinatie van dingen die Kozmo raakte, maar de belangrijkste was dat ze nooit geslaagd zijn in ‘dichtheid’.” Met andere woorden, Kozmo heeft nooit genoeg leveringen kunnen doen om die omzet te genereren die de enorme infrastructurele kosten konden dekken. Denk hierbij aan alles van de hoge koeriervergoedingen tot aan huur magazijnruimte. WebVan, de in San Francisco gevestigde leverancier van boodschap-bezorg diensten, overkwam hetzelfde.

Maar de nieuwe ‘same-day delivery’ services zijn enigzins anders. In aanzet om Kozmo’s lot te voorkomen heeft eBay bijvoorbeeld het magazijnprobleem omzeild. Zij laten koeriers de orders direct bij de partner retailers ophalen, terwijl Walmart de opslagcapaciteit gebruikt om direct vanuit de winkels te leveren. Andere kleinere retailers hebben geëxperimenteerd met andere strategieën: in plaats van de consument zelf direct te beleveren, worden de goederen verzonden naar een centrale locatie. Bijvoorbeeld een tijdelijke locatie op een parkeerplaats of een specifieke retaillocatie. Hier kan de consument de goederen ophalen.

“Wat deze aanpak in zich heeft, is de dichtheid die je nodig hebt.” zegt Bell. “Daardoor kan de retailer gewoon alles in één vrachtwagen gooien, in plaats van dat zij 500 aparte leveringen moeten doen.”

Uiteindelijk, voorspelt Bell dat in elk geval een van deze retailers, en mogelijk meer, ‘same-day delivery’ op deze manier kan laten werken. En ondanks dat dit een goede ontwikkeling is voor de consument, zal het zonder twijfel een serieuze uitdaging worden voor de rest van de retailbranche. “Het verhoogt de lat voor iedereen. Wanneer je je klanten opvoedt dat ze hun artikelen op dezelfde dag al kunnen ontvangen, dan gaan ze het ook van je verwachten. En dat kan ook de druk opvoeren voor bedrijven als UPS en FedEx.”

Bron: http://knowledgetoday.wharton.upenn.edu (engels)